Wat zijn de meest voorkomende verbeterpunten in zorginstellingen als het gaat om voedselveiligheid? Pam Papen, inspecteur Voedselveiligheid bij Houwers, zet drie aandachtspunten uiteen.
1. Blijf communiceren
In de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie, is structurele temperatuurregistratie in kleinschalige woonvormen niet meer verplicht. Zo moet tijdens het verhitten van producten de kerntemperatuur nog wel gemeten worden, maar is registreren niet verplicht. Bij het terugkoelen is het registreren alleen nog verplicht als het gaat om meer dan één portie. Ook moet de temperatuur van koel- en vriesapparatuur alleen tijdelijk geregistreerd worden als de apparatuur nieuw is of als de temperatuur afwijkt van de norm.
Sinds het uitkomen van de nieuwe hygiënecode in 2023 is er regelmatig onduidelijkheid bij zorgmedewerkers over het meten en registreren van temperaturen, merkt inspecteur Voedselveiligheid Pam Papen. “Ze weten niet wanneer ze wel en niet moeten registreren. Soms hanteert de zorginstelling zelf strengere regels maar wordt dat niet duidelijk gecommuniceerd. Je moet dan een eigen aanvulling op de code hebben, maar dat weten ze niet altijd of het wordt niet doorgestuurd naar de werkvloer. Daarom is het goed om goed te blijven communiceren, vooral met nieuwe medewerkers. Zorg dat ze de juiste informatie krijgen en dat ze het niet hoeven op te zoeken op het intranet bijvoorbeeld.”
2. Gebruik de insteekthermometer
Als inspecteur merkt Pam Papen al snel of een instelling de temperatuur van producten regelmatig controleert. “Als ik vraag naar de insteekthermometer en ze weten niet precies waar deze ligt of de batterij is leeg, weet ik al dat ‘ie niet vaak wordt gebruikt.”
Daarnaast is het kalibreren van een thermometer cruciaal. “Ook als deze nieuw is, moet je het controleren. Soms zit er een kalibratieformulier bij waarop de nauwkeurigheid is vastgelegd met een datum erbij. Een thermometer moet jaarlijks gekalibreerd worden, dus zo’n formulier kan over de datum zijn. Wij als Houwers kunnen de thermometer ook kalibreren.”
3. Vertrouw het display niet
Geeft het display van de koeling 7 graden aan? Dat is niet altijd de werkelijke temperatuur, waarschuwt de inspecteur. “De temperatuur die je daar ziet, is vaak de ingestelde temperatuur. Als de deur vaak open en dicht gaat, dan kan de werkelijke temperatuur 10 graden zijn. Het is beter om een thermometer in de koeling te plaatsen, daar kun je altijd de werkelijke temperatuur op aflezen.” Een andere optie is het plaatsen van een potje met glycerol in de koeling. Door hier een thermometer in te steken, kun je ook de werkelijke temperatuur van de koeling achterhalen.
Bonustip
Er zijn temperatuursensoren beschikbaar in de vorm van zeer platte stickers die metingen verzenden naar de app van CleanUpp. De sensoren zijn zeer platte stickers en kunnen geplaatst worden in koelingen en vriezers. Elk uur wordt er een meting verstuurd naar de app, die de meting meteen registreert.