HYGIËNECODES2017-07-05T08:14:55+02:00

HYGIËNECODES

Wilt u meer weten over de hygiënecodes die van toepassing zijn voor uw organisatie? Door hygiënecodes wordt de voedselveiligheid binnen uw organisatie gewaarborgd. De codes verschillen per segment. Houwers Groep maakt tijdens de inspecties gebruik van de hygiënecode(s) die geldig zijn binnen uw branche.

Wat zijn hygiënecodes?

Hygiënecodes zijn vastgelegde regels over de wijze waarop de voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. De NVWA gebruikt de codes als basis voor controle en toezicht. Branches verschillen van elkaar, waardoor er een hygiënecode wordt opgesteld door de desbetreffende brancheorganisatie. Op deze manier worden de gevaren van de processen in de branche geïnventariseerd. Ook wordt beschreven hoe levensmiddelenbedrijven dienen te werken om zo de gevaren te kunnen beheersen. Wanneer uw organisatie werkt volgens de desbetreffende hygiënecode, voldoet u aan de wettelijke voorschriften van de voedselveiligheid. Dit geldt zowel voor de basisvoorwaarden (zoals hygiëne, bouwkundige zaken, plaagdierbestrijding, opleiding etc.) als voor HACCP.

Wilt u meer informatie over de hygiënecode voor uw branche? Bekijk hier het overzicht van alle hygiënecodes.

De hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen

Voor kleinschalig wonen in de ouderen- gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg geldt er een hygiënecode die gebaseerd is op goede hygiënische praktijken en niet op het HACCP-systeem. Het uitgangspunt van de hygiënecode is dat er geen complexe handelingen worden verricht bij het bereiden van maaltijden. Hierbij kunt u denken aan het bereiden of het inkoelen van maaltijden. Ook het bewaren van maaltijden om deze op een later tijdstip te verwarmen voor consumptie behoort tot complexe handelingen. Wilt u meer informatie over hygiënecodes voor de voedingsverzorging in woonvormen? Neem dan gerust contact met ons op!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen over de hygiënecode die van toepassing is in uw branche?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag meer informatie.

Neem contact op