7 aandachtspunten voor een voedselveilige droge opslag

inspecties

Een goed ingerichte droge opslagruimte is onmisbaar voor ieder bedrijf dat met voedsel werkt. Het voorkomt bederf, verspilling, ongedierte, en zorgt dat medewerkers efficiënt kunnen werken. Met deze zeven aandachtspunten houd je de droge opslag op orde en voedselveilig.

1. Houd de ruimte droog en geventileerd

Zorg dat de opslagruimte koel, droog en schoon is. Voorkom vocht en condens, want dat leidt tot schimmelvorming en trekt ongedierte aan.

2. Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting helpt om beschadigde verpakkingen of sporen van ongedierte tijdig te signaleren. Gebruik een zaklampje om regelmatig de donkere hoekjes te controleren.

3. Houd persoonlijke spullen buiten de opslag

In een opslagruimte horen alleen levensmiddelen en toebehoren thuis. Geen jassen, tassen of andere persoonlijke eigendommen. Gebruik hiervoor de kleedruimten of lockers.

4. Gebruik rekken en bewaar niet op de vloer

Bewaar producten van de vloer zodat je er goed onder kunt komen voor reiniging.

5. Werk met FIFO (First In, First Out)

Plaats nieuwe voorraad altijd achter de oudere producten. Zo worden eerst de oudste producten gebruikt en beperk je derving.

6. Houd de opslag hygiënisch

Ruim gemorste producten direct op en reinig de vloer en rekken regelmatig. Sluit verpakkingen altijd goed om de kwaliteit van product te behouden en eventuele besmetting door ongedierte te voorkomen

7. Bescherm tegen ongedierte

Bewaar meel, rijst, noten en andere open producten in goed afsluitbare, voedselveilige bakken. Controleer de ruimte regelmatig op sporen van muizen of insecten en houd deuren gesloten. Controleer ook op openingen in muren, vloer en platfond. Besef dat ongedierte door de kleinste gaatjes binnen kan komen.

Met deze basisregels houd je de droge opslag veilig, hygiënisch en overzichtelijk. Vragen? Neem contact op met Houwers.