9 stappen naar optimale voedselveiligheid in de zorg

Voedselveiligheid staat altijd bovenaan, zeker in de zorg. Deze negen aandachtspunten helpen om de voedselveiligheid verder te verbeteren.

Begrijp het belang

Voedselveiligheid is van levensbelang. Mensen die zorg ontvangen, zijn extra kwetsbaar. Een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Als u dit begrijpt, ziet u ook hoe belangrijk het is om altijd een veilige omgeving te creëren, zeker in de zorg.

Peil het kennisniveau

Hoeveel weten uw medewerkers van voedselveiligheid? Het waarborgen hiervan is een taak voor iedereen binnen de organisatie. Zorg ervoor dat alle medewerkers begrijpen waarom het zo belangrijk is om voedselveilig te werken.

Begin altijd met voedselveiligheid

Tijd voor een nieuw maaltijdconcept? Houd dan in de ontwikkelingsfase al rekening met voedselveiligheid. Ingrediënten, bereidingsprocessen en -tijd hebben namelijk invloed op de voedselveiligheid.  

De conceptuele fase is het beste moment om de beheersing van voedselveiligheid te organiseren en zo in te bedden in de organisatie van de zorginstelling. Inspecteurs van Houwers helpen hier graag bij. Zij kunnen alles vertellen over schoonmaken, bereiden, bewaren, verhitten, terugkoelen en allergenen.

Faciliteer voedselveilig werken

Om voedselveilig te kunnen werken, zijn de juiste faciliteiten nodig. Denk aan de juiste handenwasgelegenheid, voldoende koelcapaciteit en bergruimte met de juiste temperatuur. Zorg dat deze voorzieningen in orde zijn en voer regelmatig controles uit. 

Leg de richtlijnen in het zicht

Bewaar de richtlijnen op een vaste plaats. Zodat medewerkers deze er altijd bij kunnen pakken. Zorg ervoor dat de documentatie voor iedereen toegankelijk is. Stel daarnaast iemand aan met ruime kennis van de normen. Deze persoon dient als vraagbaak voor zijn/haar collega’s.

Check de allergeneninformatie

Consumenten informeren over de aanwezigheid van allergenen in voedingsproducten is van groot belang. Het uitblijven van deze informatie kan immers grote gevolgen hebben. Ook zorginstellingen zijn daarom verplicht om consumenten te voorzien van de juiste allergeneninformatie.  

Lees hier alles over allergenen en de regels omtrent allergeneninformatie.  

Maak van voedselveiligheid een teamprestatie

Voedselveiligheid is niet alleen iets voor managers; iedereen die in de zorginstelling met eten en drinken te maken heeft, moet op de hoogte zijn van het belang van voedselveiligheid en hygiëne. Zorg er dus voor dat iedereen in het team de juiste kennis in huis heeft én begrijpt waarom voedselveilig werken zo belangrijk is. Laat personeel zich regelmatig bijspijkeren met HACCP-trainingen. Houwers kan helpen door trainingen op locatie te geven of met e-learnings op waaromdaarom.nu

Go digital

Software helpt bij het borgen van voedselveiligheid. Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld de complete HACCP-werkwijze digitaal inzichtelijk maken; van schoonmaak- en temperatuurregistraties tot inspecties, van HACCP-certificering tot zelfcontrole. Dat is mogelijk met de CleanUpp-app. Deze app toont inspectierapportages van Houwers, alsook acties die daaruit voortvloeien.   

Ga naar Cleanupp.nl voor meer informatie en om de app te downloaden. 

Op zoek naar ondersteuning op het gebied van voedselveiligheid in de zorg? Neem contact op met Houwers.