Houwers Groep beweegt mee in ontwikkeling RAI Amsterdam2019-04-24T14:04:15+02:00

Project Description

Houwers Groep beweegt mee in ontwikkeling RAI Amsterdam

Tien jaar lang werkte RAI Amsterdam samen met Houwers Groep. In die tijd heeft het thema voedselveiligheid een enorme professionaliseringsslag doorgemaakt in het beurzencomplex. Iets wat eerder beschouwd als ‘lastig’ onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden, is verheven tot een nieuwe standaard. Voor zowel de RAI zelf als voor de concessionairs. Met als hoogtepunt de mogelijkheid tot zelfregulering.

Toen Houwers Groep het samenwerkingsverband aanging met RAI Amsterdam, was het tijd voor een professionaliseringsslag in de keukens van het beurzencomplex. “Je moet eerst je eigen huis op orde hebben, wil je eisen kunnen stellen aan andere partijen”, vindt Martin van Nierop. De directeur Operations bij RAI Amsterdam zag dat voedselveiligheid en hygiëne als heel belangrijk werden beschouwd. Maar ook dat er hierin handvatten nodig waren. Houwers werd gevraagd voor begeleiding in dit traject.

Om het werkproces en de kijk op voedselveiligheid bij iedere medewerker gelijk te krijgen, werd een handboek samengesteld. Een aantal keer per jaar planden Houwers Groep en RAI een meeting, waarbij onder andere veranderingen in de wet- en regelgeving werden doorgenomen. Naar verloop van tijd werden daar ook de concessionairs bij betrokken. Concessionairs zijn bijvoorbeeld Sjaak Swart (broodjes), Time to Eat en La Place. “Houwers Groep bewoog zich hierin met ons mee”, blikt Van Nierop tevreden terug. “Natuurlijk was het voor sommige concessiehouders wel wennen; het vereiste een andere manier van werken”, aldus Van Nierop. Hij licht toe: “Het ene bedrijf hield er een ander hygiëneprotocol op na dan het andere. Juist daarom was het voor ons belangrijk om hierin één lijn te trekken. Als de voedselveiligheid in gevaar komt, kunnen wij besluiten om het bedrijf (tijdelijk) te sluiten. Door vooraf aan iedereen dezelfde voorwaarden te stellen, wordt dit voorkomen.”

Onverwachte inspecties

Jaarlijks kon iedere cateraar rekenen op bezoek van een inspecteur van Houwers Groep. Tijdens één van de grote beurzen, zoals Hiswa, Masters of Luxury of de Huishoudbeurs werd de keuken van een cateraar onder de loep gelegd. “Voor die concessiehouders was zo’n bezoek altijd op een onverwacht moment. Omdat we allemaal dezelfde processen volgens het handboek volgen, eindigden die check-ups meestal met een goede score”, stelt Van Nierop tevreden.

Opsteker

Van Nierop kijkt terug op een goede samenwerking tussen Houwers Groep en RAI Amsterdam.

“Met name over hun werkzaamheden op de werkvloer ben ik zeer tevreden, en dát is waar het gebeurt.”

Bijzonder trots is hij op de mogelijkheid tot zelfregulering van de RAI Amsterdam.

“Dat we met hulp van Houwers Groep groen licht hebben gekregen van de NVWA, is een enorme opsteker geweest voor RAI Catering. Het hele concept zoals we dat gezamenlijk hebben uitgewerkt, blijkt succesvol. We zetten daarom deze manier van werken, ook ná dit samenwerkingsverband, zeker voort.”