Project Description

Houwers Groep ondersteunt Albron in zero tolerance-voedselveiligheidsbeleid

Met zijn foodservice bedient Albron klanten, werknemers, cliënten, vakantiegasten en festivalgangers op bijna 1000 locaties in Nederland. Hoe gaat zo’n omvangrijk bedrijf om met voedselveiligheid?

Wie aan Albron denkt, denkt al gauw aan bedrijfscatering. Maar het woord cateraar dekt al lang de lading niet meer. Albron opereert als zelfstandig foodservice-bedrijf binnen de overheid en bedrijfsleven, maar runt ook de keukens van de grotere vakantieparken, zorginstellingen en ziekenhuizen. Daarnaast voorziet het bedrijf jaarlijks tienduizenden evenementenbezoekers van vers en gezond eten en drinken. De laatste jaren is Albron ook steeds vaker te zien op zogenoemde ‘high-traffic’-locaties. Zo opende Albron een jaar geleden bijvoorbeeld het eerste eigen restaurant, The Green House in Utrecht.

Voedselveiligheid

Hoe ziet het voedselveiligheid- en hygiënebeleid eruit binnen zo’n immens bedrijf? “Dat is heel makkelijk uit te leggen”, stelt kwaliteitsmanager Chantal van Wissen. “We werken met een zero tolerance-beleid voor voedselveiligheid. In de meeste gevallen opereert Albron onder het dak van een ander. We voelen een grote verantwoordelijkheid naar onze gasten. Eén foutje kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor één locatie, maar voor de hele organisatie.”

Daarom is iedere medewerker – het zijn er rond de 4000 – middels een e-learningmodule, praktijktraining en -begeleiding op de hoogte van het voedselveiligheid- en hygiënebeleid dat Albron hanteert. De inspecteurs van Houwers Groep zijn al bijna acht jaar verantwoordelijk voor de controles op de Albron-locaties. Tijdens een onaangekondigde inspectie is niet altijd een locatieverantwoordelijke aanwezig. In het geval van eenmanslocaties (zoals bedrijfskantines), treft de inspecteur de persoon die op dat moment aanwezig is. Dit kan ook een uitzendkracht zijn, laat Van Wissen weten. “Iedere werknemer moet immers van de hoed en de rand weten, óók de uitzendkrachten. Zij doorlopen eenzelfde inwerkplan.”

Eigen dashboard

De kwaliteitsmanager noemt de samenwerking met Houwers Groep ‘zeer constructief’. “We hebben een goede en intensieve samenwerking. Houwers Groep levert maatwerk. Zo heeft het bureau, binnen het bestaande intranet, een speciaal dashboard ontwikkeld voor Albron. Na een inspectie wordt het dashboard meteen bijgewerkt. Iedere locatie heeft inzicht in haar eigen resultaten. Maar ben je bijvoorbeeld manager operations en verantwoordelijk voor 250 locaties, dan kun je de gegevens van al die locaties inzien. Tot slot kan de afdeling kwaliteit alle locaties monitoren.”

Samen naar een beter totaalresultaat

Van Wissen werkt al geruime tijd voor Albron. Ze begon als Teamleider Gastenservice bij het Albert Schweizer ziekenhuis (omgeving Dordrecht) en ontwikkelde zich tot kwaliteitsmanager. In de loop der jaren heeft ze de acceptatie voor de HACCP-wet- en regelgeving zien groeien. Binnen Albron ziet ze dit ook.

“Verbeterplannen worden zeer goed opgevolgd. Ons doel is om iedere keer voor een inspectie de verbeterpunten van de voorgaande keren op te lossen. Door de motivatie van onze medewerkers, maar ook door de expertise van Houwers Groep, zien we het totaalresultaat door de gehele organisatie stijgen.”

Chantal van Wissen, kwaliteitsmanager bij Albron