Project Description

Houwers Groep over de grens

Engelstalige hygiënecode voor ondernemers in Nepal

Gert Bruns en Houwers Groep kennen een lange geschiedenis samen. Zo lang Bruns zich kan heugen, neemt hij al diensten af bij het inspectiebureau. Toch al minstens 25 jaar. Wat begon met café-restaurant Astoria in het Groningse Haren, breidde uit met nog twee horecagelegenheden. Houwers Groep blijft verbonden aan de bedrijven van deze Harense ondernemer, maar adviseert Bruns ook graag wanneer hij als vrijwilliger in het Verre Oosten ondernemers helpt bij hun bedrijfsontwikkeling.

Gert Bruns

In 1984 zou de pas afgestudeerde Gert Bruns een zomer lang zijn ouders ondersteunen in hun restaurant Astoria. Fris van de hotelschool zou hij na de zomer naar het buitenland verkassen. “Dat liep net even anders”, lacht de Harense ondernemer. Inmiddels prijst hij zichzelf gelukkig met drie succesvolle horecagelegenheden – naast Astoria zijn dit brasserie annex ijssalon Intermezzo en Paviljoen Sassenhein, eveneens in Haren. Met elke nieuwe ontwikkeling is Houwers Groep verbonden aan de ondernemer, die zijn bedrijven onder de Horeca Groep Haren heeft geschaard. “We hebben regelmatig controleurs over de vloer”, knikt Bruns. “We laten ons vooraf controleren, zodat we nooit voor verrassingen staan. Controles houden je bovendien scherp – bedrijfsblindheid sluipt er zomaar in. Wachten tot de NVWA op je stoep staat, willen we niet. We willen áltijd voedselveilig werken.

De kennis die Bruns in die ruim dertig jaar heeft opgedaan, past hij nu toe tijdens zijn reizen die vanuit de PUM worden georganiseerd. Deze Nederlandse organisatie zet senior adviseurs in in landen waar dit nodig is. Zo is Bruns in het voorjaar van 2016 naar Soedan geweest, om een ondernemer te ondersteunen in de logistiek en voedselveiligheid van zijn pizzaketen. In oktober 2016 reisde Bruns af naar Kathmandu, waar twee jonge ondernemers hun zinnen hebben gezet op het opzetten van een hippe foodketen. Onder de naam Dalle worden dagelijks verse snacks verkocht, waaronder de ‘momo’, een soort loempia met een zachte buitenkant.

Voedselveiligheid in Nepal

Inmiddels zijn er vier vestigingen van Dalle en wordt het zaak om te kijken naar het aanmaken van een voorraad van deze momo’s, omdat dagverse productie geen haalbare zaak meer is. Bruns vertelt:

“Aangezien het deeg zich heel moeilijk  laat invriezen, moeten we kijken naar toevoegingen van ingrediënten in de receptuur”, vertelt Bruns. Wat er ook bij komt kijken, is voedselveiligheid. Daarvoor heeft Bruns contact opgenomen met Houwers Groep. “Toos Houwers heeft me veel bijgestaan op dit vlak”, zegt de ondernemer dankbaar. “Zo heeft ze advies gegeven over de opslag van producten en het bewaren van voorraad. Ze is zelfs zo ver gegaan dat ik wanneer ik deze zomer weer naar Kathmandu ga, een Engelstalige versie van de Hygiënecode kan presenteren.”

Omdat in de keukens van Dalle de stroom gemiddeld vier keer per dag uitvalt en stromend water een schaars goed is, is het vaak een kwestie van improviseren. Toch willen de Nepalese ondernemers waar mogelijk voldoen aan de Europese regels op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne.

“Met het groeiend aantal Europese toeristen, willen ze zo goed mogelijk tegemoetkomen aan onze regelgeving. Bij het inrichten van de keukens hebben we al heel veel rekening gehouden met voedselveiligheid. Zo zijn er voldoende plaatsen om handen te wassen, zijn er schrobputjes aangelegd en beschikt elke keuken over stromend water. Maar dat er sneller een ijslaag ontstaat in een vriezer die continu uitvalt, voorkom je niet. Voldoen aan deze Engelstalige hygiënecode is het hoogst haalbare voor deze ondernemers; verder is het roeien met de riemen die we hebben. En daar draagt nu en dan een telefoontje aan Houwers Groep zeker aan bij.”