Project Description

Hygiëne top of mind bij Boni Supermarkten

Een vernieuwde checklist, extra aandacht voor kritische punten én een HACCP-verantwoordelijke in elk van de 44 filialen. Dat is de ‘hygiëneslag’ die Boni Supermarkten afgelopen jaar maakte. Met de hulp en het advies van Houwers Groep is het predicaat Groen voor de komende tijd gegarandeerd. En hoe: de NVWA beoordeelde de eerste 16 Boni’s met een 100% score.

Foto Boni Supermarkten/Fabian Boot

Zonder gemotiveerde medewerkers ben je nergens, begint Ralph van Eijk. De manager operations voor Boni Supermarkten ziet er vanuit het servicekantoor in Nijkerk op toe dat het HACCP-protocol goed wordt nageleefd. Dat doet hij samen met Peter Prijs, stafmedewerker operations. Prijs is met een aantal collegae verantwoordelijk voor de driemaandelijkse audit die in élk filiaal wordt uitgevoerd. “Dat is inderdaad een hele klus”, knikt Prijs. “Maar dankzij de versbegeleiders, filiaalleiders en de nieuw aangestelde HACCP-verantwoordelijken heel goed te doen.”

Peter Prijs. Foto Boni Supermarkten

Checklist updaten

Na jarenlange hoge scores op inspecties, kwam een ‘oranje’ beoordeling twee jaar geleden als een schok. Hoe kon dit zo? Op het servicekantoor van Boni Supermarkten krabde men zich achter de oren. “De audits die we zelf verzorgden, werden heel nauwkeurig uitgevoerd. We konden een vinkje achter elk checklistonderdeel zetten”, blikt Van Eijk terug. NVWA adviseerde het team om een onafhankelijk adviesbureau te raadplegen. “Zo kwamen we terecht bij Houwers Groep, dat veel ervaring heeft in de retail. We ontdekten dat de manier waarop we zaken aanpakten, goed was, maar dat door de veranderde wet- en regelgeving de audits niet meer voldeden aan de norm. Uit een steekproef uitgevoerd door de inspecteurs van Houwers Groep is een managementrapport opgesteld, met een aantal verbeterpunten en aanbevelingen.” Daarnaast gaven Frank van Dillewijn en Fabiënne Krijtenberg een workshop aan alle filiaalleiders en de nieuw aangestelde HACCP-verantwoordelijken. Spelenderwijs werden ze bijgespijkerd op HACCP-vlak.

Van Eijk toont zich heel open over de werkwijze hoe deze was, en hoe dit is aangepast. “Natuurlijk, we doen alles met het oog op de veiligheid van de klant.” Zo was het een eyeopener om op bepaalde punten extra kritisch te zijn tijdens de audits. “De aanwezigheid van sporen van ongedierte telt nu gerust vier keer zwaarder mee in de puntentelling. Dus scoort een filiaal hier minder goed op, dan zien we dat direct terug in de eindscore. Ook letten we meer op persoonlijke hygiëne en allergeneninformatie.”

Foto Boni Supermarkten/Fabian Boot

De juiste focus

Continue audits en service en ondersteuning vanuit het servicekantoor in Nijkerk. Het lag niet aan de aandacht voor hygiëne en voedselveiligheid, knikt Van Eijk. “Die is er zeker altijd geweest. De klemtoon lag gewoon verkeerd. We hebben de focus verlegd en hygiëne weer top of mind gemaakt.” Daarbij geeft de operationeel manager alle credits aan de medewerkers van de 44 filialen. “Complimenten voor alle collega’s op de werkvloer. Zij zijn verantwoordelijk voor schone, voedselveilige winkels, zíj doen het werk. Onze rol hierin is vooral aanjagend geweest.” Prijs voegt daaraan toe: “Het enige wat we hebben gedaan, is het meer top-down bekijken. We legden de verantwoordelijkheid voorheen bij de winkelmedewerkers. Door ook de staf erbij te betrekken en HACCP-verantwoordelijken aan te stellen maken we het belangrijker, creëren we een breed draagvlak.”

Alle effort heeft effect, glundert Van Eijk. Van de 22 filialen die de NVWA zou beoordelen, zijn 16 gecontroleerd. “Allen met een 100%-score, fantastisch!” Het nieuwe HACCP-beleid werpt dus zijn vruchten af. “We zijn ontzettend blij met de ondersteuning van Houwers Groep, dat ons op een andere manier heeft laten kijken naar hygiëne en voedselveiligheid.”

Duurzaamheid

Boni Supermarkten heeft grootse ambities geformuleerd als het gaat om duurzaamheid. “Daar hoort ook een goed HACCP-beleid bij”, vertelt van Eijk. “Immers: de juiste omgang met producten voorkomt derving. Tips over het stapelen van producten in de koeling, en het bewaren van levensmiddelen buiten de koeling, dragen bij aan een duurzamere bedrijfsvoering.” Hij voegt er wel aan toe dat de focus in dit traject lag op een goede hygiëne en het waarborgen van de versheid van producten. “Duurzaamheid is dan een heel mooie bijvangst.”

Foto rechts: Ralph van Eijk, Boni Supermarkten