Nieuws
Nieuw handboek voor zorginstellingen klaar voor gebruik
Hoe moeten zorginstellingen de nieuwe hygiënecode praktisch toepassen binnen de eigen organisaties? Om relaties daarbij te ondersteunen, komt Houwers binnenkort met een nieuw handboek, in
Houwers controleert ‘s werelds grootste gummibeer op voedselveiligheid
Hij weegt ruim 1700 kilo, is twee meter lang en een meter dik. Het is de grootste gummibeer ter wereld, geproduceerd door snoepmachinefabrikant Tanis. Maar
5 vragen aan Cafetaria De Steiger over HACCP-registraties met CleanUpp
Waarom gebruiken ondernemers de CleanUpp-app? Hoe helpt het hun bedrijf beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het aan Michael
Nieuwe regels voor wegwerpverpakkingen naderen: 7 vragen en antwoorden
Bedrijven moeten zich vanaf 1 juli 2023 aan nieuwe regels voor verpakkingen houden. Wat mag wel, wat mag niet, en wie is verantwoordelijk voor de
Eventcatering maakt zich op voor een drukke zomer
Ondernemers in de eventcatering maken zich op voor een mooie zomer vol feesten, festivals en andere bruisende evenementen. Dat bleek tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van
Nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen 1 mei in werking
De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is goedgekeurd door de minister van VWS. De code treedt met ingang van 1 mei 2023 in
Houwers slaagt met vlag en wimpel voor spannende accreditatietoets
Houwers is tijdens een tussentijdse controle positief beoordeeld door de Raad voor Accreditatie. Maar wat is accreditatie precies en wat is er zo bijzonder aan
Allergeneninformatie blijft ondermaats; dit kun jij eraan doen
Bakkers en slagers, horecagelegenheden en supermarkten informeren hun klanten vaak niet goed over welke allergenen er in gerechten of producten zitten. Dat is al een
IJssalon Pisa wint Voedselveiligheid Bokaal 2023
IJssalon Pisa in Zevenaar heeft de Voedselveiligheid Bokaal 2023 gewonnen. Eigenaar Coco Strijbosch kreeg de bokaal in haar ijssalon overhandigd door Pam Papen, inspecteur Voedselveiligheid
Een warm welkom: 7 aandachtspunten voor een schoon terras
We snakken allemaal naar mooi lenteweer. Zodra het zonnetje schijnt, zitten de terrassen vol en genieten jouw gasten van een lekkere zomerse salade of verfrissende
Inspecteurs zagen trillende handen tijdens IJsVak-Wedstrijden
Vakmanschap, mooie ijscreaties maar ook trillende handen; de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers zagen het allemaal tijdens de IJsVak-Wedstrijden. De deelnemers hadden hun zaakjes qua hygiëne
Nieuwe Hygiënecode voor de visdetailhandel binnenkort in werking
Visdetaillisten kunnen zich opmaken voor een nieuwe hygiënecode. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Hygiënecode voor de visdetailhandel 2022 namelijk goedgekeurd, wat
8 tips voor een voedselveilige ijssalon in 2024
De eerste liefhebbers staan binnenkort weer in de rij voor de ijsvitrine. IJssalons zijn volop in voorbereiding en voedselveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van.
Demo van handige app bij Houwers op Bakkersvak
Vele bakkers en ijsbereiders kijken uit naar Bakkersvak en IJs-Vak 2023. Ook Houwers is aanwezig op de beurs en geeft bezoekers een demo van CleanUpp,
Houwers zoekt Inspecteurs Voedselveiligheid
Wie voedselveiligheid in de vingers heeft en ook nog eens oog heeft voor details, zou weleens heel goed bij het team van Houwers kunnen passen.
Inspecteurs IJsVak-Wedstrijden: ‘Deelnemers zijn heel serieus met hun vak bezig’
Deelnemers aan de IJsVak-Wedstrijden moeten niet alleen een lekker ijsje kunnen produceren; hygiëne is minstens zo belangrijk. De inspecteurs van Houwers zijn daar scherp op,
Bakkers krijgen vaker vragen over voedselveiligheid’
Alleen voedselveilig werken is tegenwoordig niet meer voldoende. Dat geldt ook voor bakkers. Ondernemers moeten kunnen aantonen dat ze voedselveilig werken. Vooral voor kleine en
Eieren mogen door wetswijziging langer in de supermarkt liggen
Supermarkten hoeven zich bij eieren niet meer aan een uiterste verkoopdatum te houden. Dat komt doordat Europa de regels heeft aangepast. Het gevolg is dat
Allergenen-informatie op orde?
Een terugkerend item in deze nieuwsbrief is de wetgeving rondom het verstrekken van allergeneninformatie aan consumenten. En dat is niet voor niets! Het uitblijven van
Pathogenen onder de loep: Staphylococcus aureus
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat deze
Let op bij online bestellen buiten de EU
Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Het cadeauseizoen is begonnen en bezorgt flink wat Nederlanders cadeaustress. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar
Pathogenen onder de loep: Listeria
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat
Dubbele toiletdeur
Tijdens inspecties krijgen wij regelmatig vragen over de dubbele toiletdeur of het voorportaal. Wat zegt de NVWA hierover? In de algemene eisen voor bedrijfsruimten voor
Nieuwe informatieflyer Checkpunt Voedselveiligheid
De Privaat Orgaan Controlesystematiek (POC) van de NVWA, waarbinnen Houwers Groep is geaccepteerd is per 1 juni verder gegaan onder de nieuwe naam Checkpunt Voedselveiligheid.
NVWA breidt openbaarmaking inspectieresultaten uit met 10 SBI-codes
Ook resultaten versspeciaalzaken binnenkort openbaar op NVWA.nl De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt inspectieresultaten van horecalocaties landelijk openbaar op haar website. Dat gebeurt aan de
Checkpunt Voedselveiligheid-locaties ontvangen sticker
Deze maand zijn alle Checkpunt Voedselveiligheid-locaties die door Houwers Groep als zodanig zijn beoordeeld, voorzien van de nieuwe raamsticker. Deze sticker, met daarop het door
Pathogenen onder de loep: salmonella
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel zegt niet direct iets
Voorkom schimmelvorming in de koelcel: 5 tips
Als inspecteurs komen we in allerlei soorten bedrijven waar voedsel wordt bereid of wordt opgeslagen. Dat varieert van een restaurantkeuken, bakkerij of ijssalon tot een
Met partner Euro-Toques op Gastvrij Rotterdam
Rotterdam Ahoy was op 19, 20 en 21 september dé plek om te zijn voor de horecaprofessional. Gastvrij Rotterdam beleefde z’n grootste editie tot nu
IJsjes veilig eten?
Honderd jaar geleden ging het volledig mis in Meppel. Honderden mensen werden ziek en zes overleden tijdens ‘De vergiftiging te Meppel’, zoals de Leidsche Courant
Pathogenen onder de loep
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat
Is ons voedsel veilig?
Als consument of als bedrijf moet je ervan uit kunnen gaan, dat wat je koopt bij bijvoorbeeld een leverancier, een supermarkt of restaurant voedsel veilig
Bedrijven moeten consumenten beter informeren over allergenen in voedsel
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit
Ontmoet ons tijdens Gastvrij Rotterdam!
Gastvrij Rotterdam is dé horecavakbeurs voor ambitieuze horecaprofessionals en heeft zich tijdens vorige edities bewezen als hoogstaand gastronomisch platform voor de horecabranche. Het toonaangevende gastronomische
Houwers Groep en CleanIT Solutions bundelen krachten in CleanIT Group BV
Houwers Groep in Geldermalsen en CleanIT Solutions BV in Haarlem richten met ingang van juni 2022 de CleanIT Group op. Met deze zet versterken beide
E-learnings Voedselveiligheid: handige tool om snel up to date te zijn
Het digitale leer- en ontwikkelplatform van Houwers Groep heet Waarom? Daarom!. Hier vind je voor elke branche een e-learning voedselveiligheid. Veel bedrijven die samenwerken met
IJsklontjes: niet altijd even fris
Op warme zomerdagen is het fijn toeven op het terras. Met een glaasje fris, on the rocks natuurlijk. Maar zijn die ijsklontjes eigenlijk wel zo
E. coli of listeria: welke is nu de poepbacterie?
Onlangs kwam NVWA met een recallbericht voor vegan balletjes, vanwege de aanwezigheid van de listeriabacterie. Op een forum zagen we het bericht gedeeld worden onder
Houwers Groep per 1 juni onderdeel van Checkpunt Voedselveiligheid-programma NVWA
De Privaat Orgaan Controlesystematiek (POC) van de NVWA, waarbinnen Houwers Groep is geaccepteerd, gaat per 1 juni verder onder een nieuwe naam. Het ‘Checkpunt Voedselveiligheid-programma’
Te lang, te warm: tijd om af te koelen! 5 tips
De bovenstaande titel slaat niet op het mooie voorjaarsweer, maar wel op de pannen soep, sauzen of andere verhitte producten die we tegen komen in
Houwers Groep voert nieuw NVWA-logo vanaf juni
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werkt al enkele jaren met de zogenoemde POC-systematiek. Inspectiebureaus die een POC-bedrijf zijn, hebben een door de NVWA geaccepteerd controlesysteem.
Ziek door kip? Campylobacter vaker de boosdoener dan salmonella
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De bacterie komt vooral voor op rauwe kip. Het zorgt jaarlijks voor meer ziektegevallen dan de
Drie vragen over kruisbesmetting
Wat is kruisbesmetting? Bij kruisbesmetting komen ziekmakers van het ene product op een ander product. In rauwe producten zitten meer ziekmakers dan in gekookte producten.
Hoe zat het ook alweer? Nieuw: de RE-learning Horeca
Het horecaseizoen is weer geopend. Vollere zaken, gezelligheid op het terras en lange rijen voor de coffee to go en ijsvitrine. Met meer gasten, heb
Goed voorbereid van start: voorkom muizenoverlast!
Muizenoverlast Daar heb ik nooit last van, denkt u. Tijdens onze inspecties treffen we nog te vaak muizenkeutels aan in het magazijn, tussen de opslag,
Goed voorbereid van start: reiniging en desinfectie
Reinigen en/of desinfecteren Tijdens onze bezoeken merken we dat dit niet altijd correct wordt toegepast. Ook het gebruik van niet toegestane desinfectiemiddelen is soms opvallend.
Goed voorbereid van start: allergeneninformatie
Allergeneninformatie Al sinds 2014 is er allergenenwetgeving. Maar de laatste jaren wordt er door de NVWA strikt op gecontroleerd of bedrijven dat ook daadwerkelijk op
Het is lente! Zo houd je de zaak en terras voedselveilig
Het is lente! De terrassen zijn weer uitgestald en bij de ambachtelijke ijssalons zijn de eerste ijsjes inmiddels geschept. De inspecteurs van Houwers Groep hebben
Eerste ervaringen met de Hygiënecode voor de AGF Detailhandel
Sinds 1 februari is de vernieuwde hygiënecode voor de AGF Detailhandel van toepassing. Wij schreven eerder al over deze hygiënecode voor agf-specialisten. In februari voerden
Voedselveilig van start dit voorjaar
Praktisch en duurzaam aan de slag Houwers Groep is al meer dan dertig jaar het controle- en adviesbureau voor de foodsector. Onze specialisatie? De verbetering van