Ongekoelde presentatie eenvoudig op een rij

Het ongekoeld presenteren van bederfelijke producten is een bijzondere situatie en is alleen toegestaan wanneer aan de bijbehorende voorwaarden wordt voldaan. Als er onzorgvuldig met de voorwaarden wordt omgegaan, kan een risico voor de volksgezondheid optreden. Om die reden is het van belang de gemaakte afspraken strikt na te komen.

Slechts een beperkt aantal bederfelijke producten mag ongekoeld worden verkocht. Het gaat om:
– producten waarvan koeling met het oog op de smaak ongewenst is of
– producten die direct voorafgaande aan de ongekoelde bewaar- of vervoerperiode een intensieve hittebehandeling hebben ondergaan

Ongekoelde presentatie is alleen toegestaan nadat is aangetoond dat groei van bepaalde micro-organismen niet of slechts in geringe mate optreedt. De module ongekoelde presentatie uit de hygiënecode voor brood en banketbakkerijen beschrijft welke producten gedurende maximaal 12 uur ongekoeld gepresenteerd mogen worden. Dat wil zeggen: verkoop op de dag van productie. En aan welke voorwaarden moet worden voldaan zodat deze ongekoelde bewaring of opslag niet leidt tot een uit microbiologisch oogpunt onveilige producten.
Er zijn zes categorieën van producten welke gedurende maximaal 12 uur ongekoeld gepresenteerd mogen worden wanneer wordt voldaan aan de voorwaarden.

  1. Droge broodsnacks (bijvoorbeeld ham/kaascroissant, kaas-uienstokbrood, kaascroissant, hawaïbol, kaasbol) Maximaal 12 uur presenteren; Overnacht bewaren door de consument is mogelijk. Product moet binnen 24 uur nadat het de oven (90°C in de kern) verlaten heeft geconsumeerd worden.
  2. Korst- of boterdeegproducten met meegebakken bederfelijke vruchtenvulling en/of meegebakken banketbakkersroom zoals bederfelijk vruchtengebak, kruimelroomvlaai en koffiebroodjes. Maximaal 12 uur presenteren; Overnacht bewaren door de consument is niet mogelijk. Product moet binnen 16 uur nadat het de oven (80°C in de kern) verlaten heeft geconsumeerd worden.
  3. Producten met droge vleesvulling zoals saucijzenbroodje, worstenbroodje, frikandelbroodje, gehaktbroodje. Maximaal 12 uur presenteren; Overnacht bewaren door de consument is niet mogelijk. Product moet binnen 16 uur nadat het de oven (90°C in de kern) verlaten heeft geconsumeerd worden.
  4. Producten met ragoutachtige vulling zoals ragoutbroodjes, satébroodjes, kip-kerriebroodjes, kaasragoutbroodjes. Maximaal 12 uur presenteren; Overnacht bewaren door de consument is niet mogelijk. Product moet binnen 16 uur nadat het de oven (90°C in de kern) verlaten heeft geconsumeerd worden.
  5. Rijstevlaai Maximaal 8 uur presenteren; Overnacht bewaren door de consument is niet mogelijk. Product moet binnen 12 uur nadat het de oven (80°C in de kern) verlaten heeft geconsumeerd worden.
  6. Ingekochte diepvriessnacks die alleen worden afgebakken (ontdooien volgens voorschrift en tot aan moment van afbakken gekoeld bewaren!) bijvoorbeeld pizzarondjes. Dus niet zelfgemaakte pizza’s of quiche. Maximaal 8 uur presenteren; Overnacht bewaren door de consument is niet mogelijk. Product moet binnen 12 uur nadat het de oven (afgebakken volgens voorschrift van de fabrikant) verlaten heeft geconsumeerd worden.

    Er moet daarnaast een sluitende registratie gevoerd worden van het aantal geproduceerde producten en het aantal resterende producten aan het einde van de presentatie. Producten die niet verkocht zijn moeten weggegooid worden.

    Bron: Hygiënecode voor de brood en banketbakkerijen