NOROVIRUS LIJKT OORZAAK EPIDEMIE CAMPING ARDENNEN

De 70 gasten van een camping in de Belgische Ardennen die plotseling ziek werden, zijn vermoedelijk het slachtoffer van het norovirus, een belangrijke veroorzaker van acute buikgriep. Dat blijkt uit de eerste testen. Bij twee van de drie onderzochte gevallen was het norovirus de oorzaak, meldt de GGD Fryslân. Onder de campinggasten waren de laatste tijd nogal wat Nederlanders, onder wie leerlingen en docenten van een middelbare school in Heerenveen.

De camping in Pont-Lesse werd ontruimd omdat tientallen gasten symptomen hadden van vergiftiging. Ze waren misselijk, hadden buikpijn en moesten soms overgeven. Sindsdien is de camping gesloten. Gasten beklaagden zich over de gebrekkige hygiënische omstandigheden op de camping. Burgemeester Richard Fournaux van Dinant wilde niet meteen de camping de schuld geven. Hij suggereerde onder meer dat het virus was meegebracht door een groep Nederlanders die eerder op de camping te gast was en ook ziek werd. Er zijn geregeld kleinschalige uitbraken van het norovirus. Het is een heel besmettelijk virus dat kan worden overgedragen door onder meer voedsel, door water dat met ontlasting is besmet of via rechtstreeks contact met iemand die besmet is. Wereldwijd is het norovirus in ongeveer de helft van de gevallen de oorzaak van acute buikgriep.

U wilt er niet aan denken maar dit kan ons allemaal gebeuren! Iemand die een norovirusinfectie heeft, kan anderen besmetten via de handen. Wast iemand de handen niet goed na een bezoek aan het toilet? Dan kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurkruk zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terecht komen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Ook als iemand braakt, komt het virus in de lucht en zo kan het op spullen terechtkomen. Via die spullen, servies of eten kan het op de handen en in de mond komen en kun je besmet raken.

Iemand kan besmet zijn met het virus, maar geen klachten hebben. Hij kan wel anderen besmetten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen, een geneesmiddel is er niet, de ziekte geneest meestal vanzelf. Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich heeft. De ontlasting kan wel 3 weken besmettelijk blijven.

Binnen Europa en samen met de NVWA wordt gekeken hoe vaak ons voedsel is betrokken bij norovirusinfecties en hoe dat is te voorkomen. Wilt u meer weten over het norovirus en hoe u er alles aan kunt doen om besmetting te voorkomen, lees er meer over op de website van het RIVM. Denk er aan dat u een meldplicht heeft bij de NVWA vanaf 5 verdachte ziektegevallen binnen 24 uur na de eerste melding.

Bron: RTL Nieuws, RIVM