Meal preppen en voedselveiligheid

Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Dat kan handig zijn als je weinig tijd hebt. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast en vriezer, en je haalt er per dag uit wat je nodig hebt. Maar komt de voedselveiligheid niet in gevaar?

Wat is meal preppen?

Meal preppen betekent dat je een hele maaltijd – of een deel van een maaltijd – voorbereidt voor een later moment. Zo kun je op één dag alle maaltijden koken voor de hele week. Maar je kunt ook een deel van een maaltijd bereiden en invriezen voor later. Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis. Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend.

Wanneer is meal preppen handig?

Meal preppen is handig voor momenten dat je weinig tijd hebt. Bijvoorbeeld als je na werk of school nog moet sporten en geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Of als je eten wilt meenemen naar je werk. Je wint tijd omdat je de geprepte maaltijd alleen maar even moet opwarmen. Meal preppen betekent wel dat je langer in de keuken staat op de dag dat je het eten klaarmaakt. Zeker als je voor de hele week vooruit kookt.

Meal preppen kan ook handig zijn als je gezonder wilt eten. Als je een weekmenu maakt met gezonde recepten, dan weet je zeker dat er voor de hele week goede maaltijden voor je klaarstaan. Je komt dan niet in de verleiding om een makkelijke, minder gezonde maaltijd te eten.

Door slim meal te preppen kun je ook voedselverspilling voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een grote bloemkool of broccoli in huis, of een zak sperziebonen? En krijg je niet alles op tijd op? Kook dan alle groente en bewaar het deel dat je niet direct nodig hebt in de vriezer. Het blijft dan nog maanden goed.

7 tips voor (voedselveilig) meal preppen

  1. Laat gekookt eten even afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Houd ongeveer een half uur aan. Laat eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan in verband met bacteriegroei.
  2. Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je voor meer dan 2 dagen gekookt? Bewaar dit eten dan in de vriezer. Het is dan 3 maanden houdbaar.
  3. Gebruik voor meal preppen bakjes die je goed kunt afsluiten. Doe eventueel stickers op de bakjes met de datum van invriezen.
  4. Bewaar geprepte maaltijden op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C, voor de diepvries is dit -18 °C.
  5. Maaltijden uit de vriezer kun je de avond tevoren in de koelkast zetten om te ontdooien. Kleine porties kun je ook in de magnetron ontdooien. Laat eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast ontdooien.
  6. Verhit geprepte maaltijden goed (stomend heet). Dat kan in een pannetje of in de magnetron. Bij verwarmen in de magnetron: schep het eten halverwege om. Het eten wordt dan goed verhit.
  7. Voorkom voedselverspilling. Kijk wat je nog in huis hebt en maak op basis hiervan je weekmenu. Ligt er kip of vis in je koelkast of vriezer die op moet? Verwerk dit in je recepten.

Twijfel je hoelang je een product kunt bewaren? Zoek het op in de online Bewaarwijzer.

Bron: Voedingscentrum