HET FESTIVALSEIZOEN IS BEGONNEN!

In de maand april start jaarlijks het festivalseizoen. Voor de echte festivalgangers betekent dit de start van een periode van zon, feesten, dansen en kamperen. Uiteraard gaat dit alles gepaard met de nodige drankjes en hapjes. Een uitdaging voor de cateraar om dit allemaal in goede banen te leiden en te zorgen dat de voedselveiligheid ten allen tijden geborgd is.

Dat valt soms niet mee wanneer het complete festivalterrein onder water staat door aanhoudende regen of juist als een ware Sahara aanvoelt door de broeiende hitte. In Nederland weet je het namelijk nooit. Welke condities zich ook voor doen, de hygiëne en voedselveiligheid moet ten allen tijden van goede kwaliteit zijn. Het zou namelijk een ramp zijn wanneer de festivalgangers ziek worden van het eten en daardoor niet optimaal kunnen genieten van alle festiviteiten.

Voor u als cateraar een grote verantwoordelijkheid. De Houwers Groep kan u hierbij ondersteunen en biedt ook inspecties op locatie aan. De inspecteur komt dan naar het festivalterrein toe en controleert net voor aanvang van het festival of tijdens het festival of de hygiënecode op de juiste manier gehanteerd wordt. Met name de paragraaf mobiele/ambulante werkruimte is belangrijk om goed op orde te hebben. De bevindingen worden direct besproken en uiteraard ontvangt u een inspectierapport binnen 24 uur. Bij goed resultaat kunt u met een certificaat aantonen dat u de juiste werkwijze hanteert en het proces beheerst. Dit zal u ook helpen om in de toekomst bij andere festivals de catering te mogen verzorgen.

Waar moet u extra op letten bij catering op een festivalterrein?

  • Zorg voor extra zonwering wanneer het warm weer is en er weinig schaduwplekken zijn. Op deze manier kunt u uitstralende warmte in de werkruimte voorkomen
  • Is de watervoorziening verzorgd door de festivalorganisatie? Laat de leidingen dan altijd een tijdje doorspoelen om te voorkomen dat het eerste water lange tijd stil heeft gestaan in de slangen
  • Zorg altijd voor vers water in uw werkruimte waar handen in gewassen kunnen worden en zorg dat de afvoer van water de omgeving niet vervuild
  • Zorg voor voldoende koel- en vriescapaciteit
  • Neem voldoende voorraad ontdooide snacks en frites mee, die gekoeld bewaard kunnen worden
  • Als de voorraad ontdooide producten op raakt kunt u met bevroren producten verder werken. Verleng dan wel de baktijd en controleer de kerntemperatuur