EU-ALLERGENENWETGEVING HORECA KRIJGT VORM

Op dit moment geldt de allergenenwetgeving enkel voor voorverpakte voedingsmiddelen. Producten op de markt, versafdeling van de supermarkt of in restaurants zijn niet geetiketteerd.
Voor consumenten met een allergie is het vaak lastig om allergeneninformatie over deze producten te verkrijgen.
Met de nieuwe EU-allergenenwetgeving gaat daar verandering in komen.

Op 16 juni jl. heeft het Europees Parlement gestemd over het voorstel voor de Verordening “Verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten”.

In het voorstel staat dat in een verkoopruimte of op de menukaart duidelijk moet worden aangegeven dat klanten middels een verkoopgesprek of informatiemateriaal meer informatie over allergene stoffen kunnen krijgen of dat kruisbesmetting niet kan worden uitgesloten. De consequenties voor ambachtelijke bedrijven, horeca en supermarkten zijn groot. Het beheren van de informatie over grondstoffen en ingredienten zal de nodige aandacht vragen.

De verwachting is dat in 2011 het voorstel nogmaals wordt besproken.

Bron: www.europarl.europa.eu