BEWAREN OF VERVANGEN?

Dat voedselveiligheid en duurzaamheid hand in hand gaan, daarvan zijn wij wel overtuigd! Met het oog op verspilling (en Hollandse zuinigheid) bewaren en gebruiken we producten langer dan goed is voor de voedselveiligheid. Veel dagelijks gebruikten items in het huishouden zijn een bron van bacteriën en zijn veel eerder aan vervanging toe dan wij vaak zelf door hebben.

Uit de keuken willen we graag een paar dingen uitlichten, zoals uw houten snijplank. Alhoewel een houten snijplank misschien authentiek en hygiënischer lijkt, blijkt uit studies dat er meer dan 200% (faecal bacteria) zitten dan op een toiletbril!! Er bestaat geen officiële levensloop voor een (houten) snijplank, echter zijn diepe sneeën en gekleurde vlekken een goede indicatie voor vervanging. Regelmatig vervangen wordt dan ook geadviseerd.

Ander voorbeeld is de theedoek. Wanneer deze gebruikt wordt voor het afdrogen van de vaat of de handen wordt de theedoek vaak op het aanrecht gelegd terwijl deze nog vochtig is en dit is de ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Een studie toont aan dat er in 89% van de theedoeken (coliform bacteria) aanwezig waren welke voor (ernstige) maagklachten kunnen zorgen. Door ze wekelijks te wassen op 60 graden kan je ze langer gebruiken, alleen is het hygiënischer om ze dagelijks door schone te vervangen.

Als laatste iets waar wij allen de hele nacht op liggen, je kussen. Zoals je waarschijnlijk wel (onbewust)weet is het kussen een magneet voor bacteriën en andere onplezierige dingen door een verzameling van zweet, stofmijt en soms zelfs schimmel. Zo werd er geconstateerd dat er gemiddeld 350.000 levende bacteriën aanwezig zijn op een kussen! Was daarom regelmatig je kussensloop.

Hopelijk heeft u wat aan de tips voor de houdbaarheid van uw dagelijks gebruikte spullen, en wij wensen u een voedselveilige voortzetting!

Bron: foodprotection.org; cosmopolitan UK; silvana.nl