ALLERGENEN WEL OF NIET VERMELDEN?!

Veel bedrijven zitten met de vraag welke allergenen zitten er in mijn grondstoffen en welke allergenen moet ik straks op een onverpakt product ook daadwerkelijk vermelden? De NVWA heeft er een beleidsnotitie voor geschreven. “Het informeren mag mondeling, als het maar direct bij aankoop beschikbaar is en het de juiste informatie is”.

Nu stel ik me de volgende situatie voor: in een restaurant staat een medewerkster die de vraag krijgt: mijn kind heeft een gluten allergie, mag zij die overheerlijke Italiaanse salade? “Dat moet ik even navragen”. In de bediening ligt een map met een speciale menukaart met daarachter alle gerechten waar allergenen in zitten. De medewerkster heeft vastgesteld dat achter de Italiaanse salade geen “gluten” is vermeld. Dus terug naar de tafel en met overtuiging wordt vermeld dat er geen gluten aanwezig is in de Italiaanse salade. Bij het klaarmaken van de salade wordt in de keuken de snijplank voor het brood even gebruikt voor het snijden van wat olijven die op de Italiaanse salade moeten, er wordt in het buffet nog snel wat brood gesneden naast het bord van de Italiaanse salade en er vallen wat kruimels in de Italiaanse salade. Het kind krijgt later een heftige reactie op de Italiaanse salade, wegens een gluten allergie.

Het grote gevaar in onze keukens is het “vals negatief” melden van de afwezigheid van allergenen, die er op basis van de receptuur en ingrediënten niet in zitten, maar die op grond van kruisbesmetting er wel in zijn gekomen. Om de juiste informatie te verstrekken m.b.t. allergenen, zal het proces in de keuken eerst kritisch na gekeken moeten worden op de mogelijkheid van een kruisbesmetting.

Zolang dat besef er niet is zal het vermelden van de afwezigheid van allergenen mogelijk eerder slachtoffers geven, dan de waarschuwing dat allergenen erin kunnen zitten, ondanks de afwezigheid van deze allergenen in de receptuur. Laat de informatie dus altijd door iemand verstrekken met verstand van zaken, in geval van over gevoeligheid kan er dan mogelijk even een apart gerecht gemaakt worden.

Bron: Nieuwsbrief augustus 2014