OVERHEID VOERT EIGEN ‘SMAAKPOLITIE’ IN

DEN HAAG – Bezoekers van restaurants en andere horecagelegenheden kunnen binnenkort zelf controleren of in de keuken alles in orde is.Rond de jaarwisseling opent de Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) een website waarop de beoordeling van goede en schone restaurantkeukens terug te vinden is. Ook komt dan een telefoonapplicatie voor die gegevens beschikbaar.

De invoering van deze ‘smaakpolitie’ van de overheid heeft de instemming van Koninklijke Horeca Nederland. Programmamaker Rob Geus trekt al jaren namens SBS6 langs de Nederlandse horecakeukens, waarbij soms nog wel eens wat op de voedselveiligheid af te dingen valt. Restaurants waar volgens de NVWA-inspecteurs sprake is van een goede keukenhygiëne, worden volgens het stoplichtsysteem met een groene kleur beoordeeld. Bij twijfel over de voedselveiligheid wordt de kleur oranje geprojecteerd op de website. Bij rood kunnen de gasten beter wegblijven en dreigt sluiting van het desbetreffende restaurant.

Openbaar
”We willen de gegevens van alle restaurants openbaar maken, zodat het besef over voedselveiligheid in de horeca en onder gasten zal toenemen’’, zegt Marian Bestelink namens de NVWA. Ook kunnen gasten bij de NVWA klachten over hygiëne kwijt.
In het begin zullen de restaurants door middel van een vragenlijst over de werkwijze in de keuken zelf hun opgave mogen doen. De NVWA verwacht niet dat die methode tot valse opgaven zal leiden, maar de horecaondernemers juist tot preventief zal aanzetten tot het nemen van eventuele aanvullende maatregelen.
De ruim 120 controleurs van de NVWA zullen na invoering zo veel mogelijk steekproeven houden om te zien of de vragenlijsten naar waarheid zijn ingevuld.

Stempel
Directeur Lodewijk van der Grinten van KHN wil dat ondernemers waar tekortkomingen zijn geconstateerd, niet meteen worden gebrandmerkt of langdurig met een ‘oranje’ stempel moeten blijven zitten.” Als het te lang duurt, ben je als ondernemer de klos, terwijl misschien heel snel na controle adequate maatregelen hebt genomen’’, zegt Van der Grinten. ”Op internet blijft alles zeer lang zichtbaar.’’ De horeca en de gasten hoeven zich volgens de KHN-directeur niet al te veel zorgen te maken. Van de 45.000 horecazaken zijn er volgens hem vorig jaar 40 gesloten wegens ernstige aantasting van de voedselveiligheid.
Van der Grinten: ”Dat is 40 keer te veel, maar dan is het prima als de overheid onverbiddelijk is. Zulke koekenbakkers willen we er in de horeca niet bij hebben.’’

Bron: www.nu.nl