Eye opener


DUURZAAM OF BIOLOGISCH?

We willen allemaal genieten van het leven en tegelijkertijd goed voor ons lichaam zorgen door gezond te eten. Daarnaast wordt het belangrijker waar onze producten vandaan komen, of ze kwalitatief goed zijn en duurzaam ofwel biologisch zijn geproduceerd. Wat houden deze kwaliteitseisen nu precies in en gaan ze wel hand in hand met elkaar?

Duurzaamheid versus biologisch
In de supermarkten zien we steeds meer duurzame producten en biologische producten, maar wat betekenen deze termen nu en zijn ze ook daadwerkelijk beter voor het milieu? Er zit een verschil tussen deze twee! Duurzaamheid heeft in algemene zin te maken heeft met efficiëntie, technologie en het milieu, om het productieproces te optimaliseren en tegelijkertijd het ecologisch systeem te beschermen. Terwijl bij de productie van biologische producten zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met milieu en dierenwelzijn. Helaas gaat dierenwelzijn en het milieu niet altijd gelijk op. Om het dilemma tussen de twee onderwerpen te onderstrepen; de plofkip, die duurzamer is om te produceren dan een scharrelkip omdat er meer voeding, grond en tijd nodig is voor een scharrelkip. Een ander voorbeeld is een biologische courgette, die wordt geproduceerd in een Nederlandse kas. Kasgroenten kosten tot 10 keer zoveel energie als groenten uit de volle grond, maar er zijn geen eisen gesteld aan het energiegebruik voor een biologisch product. Biologisch is daarentegen beter voor het bodemleven en voor de biodiversiteit.

Wat betekent duurzaamheid voor u?
Duurzaamheid voor de meeste consumenten heeft te maken met het verlagen van onze CO2-uitstoot. Voeding zorgt voor ongeveer 25% van onze CO2-uitstoot en hierop kunnen wij wel degelijk een impact hebben! Een alternatief hiervoor is het minderen van de consumptie van vlees en vis, omdat dit per kilogram het meeste C02-uitstoot produceert. Maar we zullen deze voedingsstoffen wel binnen moeten krijgen om toch een gezond voedingspatroon aan te houden. In plantaardige producten is ook een groot verschil tussen de milieudruk, zo heeft een banaan uit Zuid-Amerika een hogere CO2-uitstoot dan een appel die geproduceerd is in Nederland. Het is duidelijk dat rundvlees de hoogste CO2-uitstoot produceert, en dat bij verspilling van producten je ook alle energie weggooit die in het product zijn gestoken om het te produceren!

Wat kunnen we er allemaal mee?
Voor veel mensen staat een gezond voedingspatroon op de eerste plek en dit is te combineren met biologische en/of duurzame keuzes. Om een positieve impact te hebben op je CO-2 uitstoot, hier een aantal voorbeelden:
- Eet meer fruit en groente van Nederlandse bodem;
- Minder rood vlees (rundvlees) eten;
- Minder voedsel verspillen;
- Bewust omgaan met je dagelijkse voedingskeuzes.

Bronnen: Milieu centraal, Foodlog, Green-DNA.
 

Nieuws


Food for thought afbeelding

Food for thought

[24-05-2017] ONGEKOELD PRESENTEREN, JA MOOI, MAAR HOE?

Onderweg krijgen onze inspecteurs geregeld vragen over ongekoelde presentatie. lees verder
Eye opener afbeelding

Eye opener

[24-05-2017] DUURZAAM OF BIOLOGISCH?

We willen allemaal genieten van het leven en tegelijkertijd goed voor ons lichaam zorgen door gezond te eten. lees verder
Nieuws Houwers Groep afbeelding

Nieuws Houwers Groep

[24-05-2017] PRIJS VERZILVERD

Een bijzonder moment voor IJskaffee de Kei, afgelopen maand. We blikken eerst even terug, naar de IJsVak-Beurs van 2016. lees verder
Uit ‘t veld afbeelding

Uit ‘t veld

[24-05-2017] SZMK ONTVANGT CERTIFICAAT VOOR VOEDSELVEILIGHEID

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) heeft vrijdag 21 april voor alle Grand Cafés het certificaat voedselveiligheid ontvangen. lees verder