Desinfectie apparatuur op de kraan

Op de IJsvak werd apparatuur gepresenteerd die het water uit de kraan zodanig behandeld dat er ozon in het water komt, wat een desinfecterende werking heeft. Het water heeft gedurende korte tijd een desinfecterende werking. Dit kan het gebruik van desinfectiemiddelen op basis van Chloor aanzienlijk terugdringen. Op zich is deze toepassing niet nieuw, het wordt al geruime tijd toegepast in zwembaden en sauna’s. Wat nieuw is is dat het water komt in contact met het levensmiddel en dan geldt er andere wetgeving. Het water valt dan onder de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biocide.

Om dit soort apparatuur te mogen gebruiken in een levensmiddelenbedrijf, dient het apparaat over een “erkenning nummer” te beschikken. Deze procedure wordt nu opgestart om het CTGB (College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biocide) toestemming te vragen voor het gebruik van dit apparaat. De weerstand bij de overheid om dit soort toepassingen te gebruiken zit in het feit dat levensmiddelen met behulp van spoelen kunnen worden opgeknapt. Met andere woorden, levensmiddelen die al te veel bacteriën bevatten zouden kunnen worden “gereinigd” met desinfecterend water. De General Food Law staat dat niet toe. Het is dus even afwachten wat het CTGB hiervan vind.