BOERENMELK IN IJS!

Terug naar de natuur: de volle smaak van verse koemelk rechtstreeks van de boer verwerken in je ijs of andere zelfgemaakte producten. Het is een trend die al enige jaren aan het doorzetten is. De consument waardeert weer smaak en is in de ban van de streekeigen producten. Mag dit ook zomaar of moet je als ondernemer toch aan een aantal zaken denken.
De EG Verordening 853/2005, waar alle bedrijven aan moeten voldoen die ‘primaire producten’ van dierlijke oorsprong verwerken, dienen eerst erkend te worden door de overheid. Dus als je een product als grondstof rechtstreeks van de boer haalt, dien je eerst een erkenning te krijgen van de overheid. Voor zuivelverwerkers is dit het COKZ, een door de VWA aangewezen instantie voor controles in de zuivelbranche. In Europa is het nu voortaan zo geregeld dat elke verwerkingslijn start met een erkend bedrijf, alle overige afnemers van dit bedrijf hoeven dan geen erkenning meer aan te vragen, zij moeten uieraard wel voldoen aan de EG Verordening 852/2005, hetgeen inhoud dat zij werken volgens een HACCP-plan of een goed gekeurde hygiënecode.