Meelwormen op het menu

Met de groeiende wereldbevolking blijft de vraag naar eiwitten en eiwitrijke producten stijgen. Daaraan kan niet worden voldaan door de traditionele eiwitbronnen. Door industrie en wetenschap is een transitie naar alternatieven eiwitbronnen in gang gezet. Er wordt onderzoek gedaan en resultaten worden geboekt met landbouwgewassen, aquacultuur (algen) en insecten.

Wet- en regelgeving worden ingericht op onderzoek naar veiligheid en toelating van nieuwe voedingsmiddelen. Insecten staan sterk in de belangstelling. Zij kunnen in korte tijd grote hoeveelheden eiwitrijke biomassa produceren op voeding die niet meer geschikt is voor humane consumptie.

Toelating van de meelworm als voedsel

EU-burgers kunnen binnenkort voor het eerst insecten op het menu zetten. De gedroogde gele meelworm mag voortaan als voedingsmiddel dienen.

Dat meldt het ANP. De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook als ingrediënt in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.

Insecten worden elders in de wereld al veel gegeten, maar in Europa wordt hooguit een enkele soort soms aan dieren gevoerd. De komende jaren moeten ze vaker op ons bord belanden, vindt bijvoorbeeld ook landbouwminister Carola Schouten. Het eten van insecten trekt een minder zware wissel op milieu en klimaat dan van bijvoorbeeld rundvlees. Zo past de inzet van de meelworm als ingrediënt ook goed in de Farm-to-Fork-strategie van Brussel.

De EU-landen stemden recent in met een voorstel van de Europese Commissie om de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen, meldt de commissie. Zij handelt in de komende weken de formaliteiten af. Dit gebeurde na onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA). Het betreft een regulering onder het Novel food-programma.

Bron: VMT