Begin juni waarschuwde NVWA opnieuw voor de gevaarlijke nieuwe ijssoort.

Zij kregen een melding van een meisje dat ernstige brandwonden overhield aan de koele lekkernij, ook wel drakenadem-ijs genoemd. De kleurrijke balletjes worden in een mengbeker gedaan en vervolgens overgoten met extreem koude stikstof die onder normale omstandigheden verdampt bij kamertemperatuur. De balletjes zijn zo koud dat ze een witte nevel uitstoten. Als je ze in je mond doet, komt er dus ‘rook’ uit je mond. Drakenadem-ijs wordt steeds meer verkocht in kraampjes bij evenementen en op foodcourts.

Gevaar

Het gevaar schuilt hem in die stikstof. Je kunt flinke brandwonden oplopen als je de balletjes te snel opeet nadat de stikstof is toegevoegd. Het is daarom onverstandig om de balletjes, of de beker waarin ze zitten, met blote handen aan te raken.

Ernstige gevolgen

Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Als je dit in je mond krijgt of doorslikt, kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken. De NVWA roept ouders en kinderen daarom op erg voorzichtig te zijn met de traktatie. Als je ze toch wilt gebruiken, let dan heel goed op dat er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit, doe de balletjes heel voorzichtig in je mond en neem niet te veel tegelijk.

Bron: NVWA